Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Veilig sporten

Veilig sporten

Sporten is heel gezond voor je kind. Het is goed voor de ontwikkeling van de spieren, het uithoudingsvermogen en ook voor het leggen van sociale contacten. Je wilt natuurlijk dat je kind zo veilig mogelijk kan sporten, met zo min mogelijk kans op ongelukken en blessures.

Kiezen

Je kunt je kind zelf een sport laten uitkiezen. Wil hij of zij liever binnen of buiten sporten, een teamsport of een individuele sport beoefenen? Regelmatig intensief bewegen is heel belangrijk. Sommige sporten kun je in je eigen tijd beoefenen, zoals skaten, skateboarden of hardlopen. Andere sporten beoefen je bij een club of vereniging. Vaak mag je kind daar een of meer keer proberen of het de sport leuk vindt. Laat bij de keuze plezier voorop staan.

Begeleiding

Een goede begeleiding bij het sporten is heel belangrijk. Bij een groepssport is die begeleiding er meestal wel, maar ook bij bijvoorbeeld fitnessoefeningen is een goede begeleiding nodig. Dat kan blessures voorkomen. Onderdeel van een goede begeleiding zijn een warming-up voor het sporten en een cooling-down na het sporten.

Onverantwoord gedrag kan ongelukken veroorzaken. Probeer je kind op de gevaren daarvan te wijzen.

Bescherming

Als je kind aan hockey, voetbal of een andere sport deelneemt waarbij je een klap kunt oplopen, is het altijd verstandig om goede bescherming en de juiste kleding te kopen. Koop voor je kind altijd spullen in de juiste maat. Je kunt je in de winkel laten voorlichten over kleding, schoenen en beschermingsmaterialen. Let bij tweedehands spullen goed op dat spullen nog heel zijn.

Blessures

Een blessure kan op jonge leeftijd blijvende schade aanrichten. Als je kind een blessure heeft opgelopen, gaat dit vaak gepaard met een zwelling. Eerst moet de zwelling gekoeld worden, vervolgens moet er een drukverband aangelegd worden en daarna is het belangrijk dat je kind rust neemt. Als de zwelling niet afneemt, kun je het best met je kind naar de huisarts gaan.

Lees op Allesoversport.nl meer over veelvoorkomende sportblessures bij kinderen.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?