Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Verstandelijke ontwikkeling

Verstandelijke ontwikkeling

Kinderen zijn de hele dag door bezig met leren. Terwijl ze spelen nemen ze kennis op en krijgen ze vaardigheden onder de knie. Natuurlijk leert je kind ook op school veel. Het is fantastisch dat je als ouder dit proces meemaakt en er een belangrijke rol in hebt.

Waarom kunnen kinderen leren?

Leren is eigenlijk het geheugen vormen. Kinderen ‘hebben’ geen geheugen. Er is niet zoiets als een soort vat in het hoofd. Toch kunnen kinderen iets (informatie) onthouden en zich dat later weer herinneren. Kinderen maken van alles mee. Daardoor gaan ze steeds meer onthouden: hun geheugen groeit.

Kinderen zijn in staat om te leren, doordat:

  • hun hersenen zich door wat ze meemaken (hun ervaringen) steeds beter ontwikkelen;
  • ze kennis kunnen opnemen in hun hersenen;
  • ze deze kennis kunnen onthouden.

Hoe leren kinderen?

Kinderen leren door dingen uit te proberen, bijvoorbeeld door hun mobieltje uit te testen.

Ze leren ook doordat ze mensen om zich heen dingen zien doen. Ze observeren hen en gaan hen daarna nadoen.

In de loop van de basisschool leert je kind steeds meer over taal en leert het manieren om bewust te onthouden: hardop nazeggen, groepjes van dingen maken die bij elkaar horen, enzovoort.

Ook kan je kind zich steeds beter iets in gedachten voorstellen: Als ik nu op die stoel klim, zou ik er dan wél bij kunnen? Uit verschillende oplossingen kiest je kind de beste, probeert die uit, en heeft geleerd.

Wat kun je als ouder doen?

Geef je kind de kans om veel uit te proberen en geef uitleg en informatie. Of vraag je kind om iets uit te leggen. Geef ook zo goed mogelijk antwoord op vragen.

Kinderen zijn leergierig en verbazen zich vaak over wat er om hen heen gebeurt. Er wordt bijvoorbeeld een nieuwe riolering gemaakt. Let op deze momenten van verwondering en praat daar met elkaar over. Leg uit en help je kind zo nodig om verbanden te leggen: ‘Het water gaat dan door die buis naar onze kraan.’ Het is ook goed om denkvragen te stellen: ‘Waar zou het water naartoe gaan?’

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?