Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Voorbehoedsmiddelen

Voorbehoedsmiddelen

Door veilig te vrijen, voorkom je dat je een seksueel overdraagbare aandoening (soa) krijgt. Daarnaast voorkom je natuurlijk ook dat je ongewenst zwanger raakt. Denk goed naar over welk voorbehoedsmiddel jij wilt gebruiken.

Gebruik voorbehoedsmiddelen

Het is dus heel belangrijk om voorbehoedsmiddelen te gebruiken als je met iemand seks hebt. De pil en het condoom zijn de bekendste voorbehoedsmiddelen. Gebruik je beide manieren tegelijk? Dan ben je goed beschermd tegen soa's én tegen zwangerschap.

Het is belangrijk om goed na te denken over welk voorbehoedsmiddel bij jou past. De anticonceptiekeuzehulp op Seksualiteit.nl kan je helpen bij het maken van de keuze. Je beantwoordt er vragen en krijgt informatie over de soorten voorbehoedsmiddelen. Ook de huisarts kan je informatie geven.

De anticonceptiepil

De anticonceptiepil is een veel gebruikt voorbehoedsmiddel onder jongeren. De pil is namelijk erg betrouwbaar en jongeren vinden het makkelijk om te gebruiken. Daarnaast kun je met de pil je menstruatie uitstellen. Een nadeel van de anticonceptiepil is dat je er elke dag aan moet denken en dat de pil vervelende bijwerkingen kan hebben.

Wil je meer weten over de pil en vraag je je af welke pil bij jou past? Praat hier dan over met je huisarts.

Ben je een keer de pil vergeten? Lees dan goed wat hierover in de bijsluiter staat. Twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts of apotheek.

Toestemming voor de anticonceptiepil

Vanaf 16 jaar mag je zelf beslissen of en welke anticonceptie je gebruikt. Ben je jonger dan 16, dan is altijd toestemming nodig van je ouders. Wanneer dit echt niet mogelijk is, kan de huisarts jou anticonceptie voorschrijven zonder hun toestemming. De huisarts heeft beroepsgeheim. Dat betekent dat jullie gesprek niet doorverteld wordt.

Het condoom

Als je met iemand naar bed gaat, is het gebruik van condooms de enige manier om je tegen soa's te beschermen. Bijna alle ongelukjes met condooms komen doordat ze verkeerd gebruikt worden. Zorg daarom dat je weet hoe je een condoom goed gebruikt. Bekijk onderstaand filmpje voor een uitleg.

Condooms kun je kopen bij de supermarkt, drogist, apotheek of online. Je bestelling wordt vaak in een blanco verpakking geleverd.

Andere voorbehoedsmiddelen

Naast de anticonceptiepil en het condoom bestaan er nog andere voorbehoedsmiddelen. Bijvoorbeeld het spiraaltje, de anticonceptiering en het vrouwencondoom. Aan alle voorbehoedsmiddelen zitten voor en nadelen en ze zijn niet allemaal even veilig tegen soa's en zwangerschap. Lees meer over de verschillende soorten voorbehoedsmiddelen op Sense.info.

Onveilig gevreeën?

Wanneer je onveilige seks hebt gehad, dus zonder condoom, pil of andere anticonceptie en je wilt niet dat je zwanger wordt, dan kun je als meisje de morning-afterpil gebruiken.

Condoom: hoe gebruik je die veilig? Wij leggen het uit
Op welk moment doe je het condoom om? Hoe rol je hem goed af? En hoe doe je hem af als je klaar bent? In dit filmpje legt SOA Aids Nederland uit hoe je een condoom goed en veilig gebruikt.
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?