Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Weerbaarheid

Weerbaarheid

Hoe kun je er als ouder voor zorgen dat je kind niet over zich heen laat lopen of te gemakkelijk door anderen wordt beïnvloed? Je wenst je kind toe dat het vol zelfvertrouwen door het leven gaat en zich weerbaar op kan stellen.

Wat is weerbaarheid?

Weerbare kinderen weten wat ze wel en niet willen en zorgen ervoor dat er geen dingen gebeuren die ze niet willen. Ze herkennen gedrag bij zichzelf en bij anderen en weten hoe ze daarop moeten reageren. Daarnaast kan een weerbaar kind aangeven waar zijn of haar grenzen liggen, kan het achter de eigen mening staan en kan het hulp zoeken wanneer het nodig is.

Om weerbaar te zijn moet een kind zelfvertrouwen hebben. Dat helpt bij initiatieven nemen, vrienden maken, ruziemaken en ruzie goedmaken.

Hoe help je je puber?

Je kunt kinderen helpen hun weerbaarheid te vergroten door:

  • hen te leren hun gevoelens te uiten;
  • hun gevoelens en grenzen te respecteren;
  • hen te leren de gevoelens en grenzen van anderen te respecteren;
  • hen te stimuleren oplossingen voor problemen te bedenken.
Filmpje: Hoe help je jouw kind weerbaarder te worden?
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Hoe kan je jouw kind helpen meer zelfvertrouwen te krijgen en weerbaarder te worden? Fiona geeft je tips.

Weerbaarheid en pesten

Kinderen die minder weerbaar zijn lopen ook meer risico om gepest te worden. Dit heeft te maken met het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van je kind. Kinderen die minder stevig in hun schoenen staan, zijn een makkelijker doelwit voor pesters. Hoe kun je je kind helpen?

Allereerst is het natuurlijk goed om de hulp in te schakelen van school. Pesten mag niet gebeuren en de leraar of de vertrouwenspersoon kan hier iets tegen doen.

Daarnaast kun je je kind helpen zich bewust te worden van zijn eigen gedrag. Vraag bijvoorbeeld hoe je kind meestal reageert op een pester. Vraag dan hoe je kind dat anders zou kunnen doen. Bijvoorbeeld er wél iets van zeggen of juist niet reageren? Je kunt ook samen oefenen hoe je kind het anders wil doen. Zo leert je kind dat hij zelf ook iets kan doen aan het pesten.

Weerbaarheidstraining

Je kunt je kind ook laten meedoen aan een weerbaarheidstraining. Daar leren ze om met woorden en via lichaamstaal (houding, stemgebruik en oogcontact) te reageren op ongewenst gedrag. Ook een cursus zelfverdediging is een mogelijkheid. Vraag hiernaar bij jeugdgezondheidszorg of je huisarts.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?