Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Knieklachten

Knieklachten

Vooral jongens tussen de 10 en 15 jaar krijgen wel eens last van hun knieën. Meisjes hebben dat minder vaak en als ze het hebben is dat meestal opeen iets jongere leeftijd.

De klachten

De klachten ontstaan als je kind in de groei is, vooral als je kind een sport doet waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. De aanhechting van de kniepees op het scheenbeen raakt geïrriteerd en ontstoken. Onder de knie komt dan een bult die pijn doet, vooral als je erop drukt. Soms voelt het ook warm aan. Het strekken van het been kan pijn doen, net als traplopen en hurken. De klachten kunnen onregelmatig voorkomen. Als de klachten verdwenen zijn, kan er een zwelling blijven bestaan.

Het gaat vanzelf over

Artsen noemen deze aandoening 'Osgood-Schlatter'. De klachten gaan na een paar maanden vanzelf over. Het is vrij onschuldig, maar als je kind niet rustig aan doet, kunnen de klachten langer blijven bestaan. Soms tot een paar jaar. Artsen adviseren meestal om enkele maanden weinig aan sport te doen. Zeker als je kind een sport doet waarbij het veel moet rennen en springen. De knie krijgt dan wat rust.

Wat kun je zelf doen?

Op krukken lopen is niet goed. Dan verslappen de beenspieren, waardoor weer andere blessures kunnen ontstaan. De bult onder de knie kan blijven bestaan, maar daar heeft je kind later geen last meer van. Alleen als je kind op die knie gaat zitten, kan de bult ook later nog pijnlijk zijn.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland