Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Zwangerschapsonderzoeken

Zwangerschapsonderzoeken

Je kunt verschillende prenatale onderzoeken laten uitvoeren, bijvoorbeeld om erachter te komen hoe je kind zich ontwikkelt, of het een jongen of een meisje is, en of er geen afwijkingen zijn.

Echo's

Met een eerste echo wordt gekeken of het hartje klopt, hoe lang je zwanger bent en hoe je kind zich ontwikkelt. Een pretecho is meer 'voor de lol', omdat je het leuk vindt om je kind te zien of om te weten welk geslacht het heeft. Om erachter te komen of je kind een ernstige lichamelijke afwijking heeft, kun je, als je dat wilt, kiezen voor een 13- of 20-wekenecho.

Bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek

De verloskundige houdt jouw gezondheid en die van je kind goed in de gaten door onder andere bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek uit te voeren. Bij het bloedonderzoek kijkt ze welke bloedgroep je hebt en of er bijvoorbeeld bepaalde schadelijke antistoffen, bacteriën of virussen in je bloed zitten. Bij een lichamelijk onderzoek worden bijvoorbeeld de ligging en de hartslag van je baby gecontroleerd.

Screening op syndroom van Down, Edwards en Patau

Als je dat wilt, kun je een prenatale screening op het syndroom van Down laten uitvoeren om de kans te laten bepalen of je kind het downsyndroom heeft. Dit is het NIPT-onderzoek. Naast de kans op downsyndroom wordt ook gescreend op edwards- of patausyndroom. Je weet dan hoe groot de kans is dat je kind een van deze syndromen heeft, maar een goede uitslag geeft geen volledige zekerheid dat je baby gezond is.

Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek kan duidelijkheid geven over de afwijking die je kind misschien heeft. Hierbij kun je denken aan een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Je beslist zelf of je inderdaad een vervolgonderzoek wilt laten uitvoeren. Het is belangrijk om daar goed over na te denken, want wat doe je als je een slechte uitslag krijgt?

Huisbezoek van de Jeugdgezondheidszorg

Na de geboorte ga je met je kind naar het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg. Daar wordt de groei en ontwikkeling van je kind gevolgd. Als je het fijn vindt, kun je tijdens je zwangerschap al een huisbezoek van een jeugdverpleegkundige aanvragen. Dit gesprek is om samen te kijken naar hoe het is om vader of moeder te worden. Je kunt bijvoorbeeld praten over jullie opvoedideeën, hoe je relatie zal veranderen, hoe je werk en zorg voor je kind kunt combineren, enzovoort. Deze gesprekken zijn niet alleen voor als je voor het eerst ouder wordt, maar ook voor als je je afvraagt hoe je leven gaat veranderen met nog een kind erbij. Vraag je verloskundige er maar eens naar.

Zorgverzekering

De kosten voor verloskundige zorg, de bevalling, kraamzorg en de huisarts zitten in het basispakket en vallen niet onder het eigen risico. Sommige onderzoeken moet je wel zelf betalen. Dat is afhankelijk van je zorgverzekeraar en de dekking in je aanvullende pakket, als je dat hebt. Vraag dus altijd aan je zorgverzekeraar welke onderzoeken worden vergoed en welke niet.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over onderzoeken tijdens je zwangerschap op pns.nl. Voor informatie over erfelijke aandoeningen kijk je op Erfelijkheid.nl.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland