Facebook Instagram
Home / Thema's / Leven met beperking / zorg

Leven met beperking / zorg

Als je een kind hebt met een beperking, stoornis of een blijvende ziekte, dan komt er veel op je af. Soms merk je pas na maanden of jaren dat de ontwikkeling anders gaat, bijvoorbeeld wanneer je kind niet gaat praten of zich anders gedraagt dan andere kinderen. Het is goed om er bij stil te staan wat dit voor jou en je leven betekent. Misschien zit je vaak in de wachtkamer van zorginstellingen. Ook als je moe bent gaat de dagelijkse zorg voor je kind(eren) gewoon door. Dan kun je wel een steuntje in de rug of hulp gebruiken van je partner, je naaste omgeving of een professional.

Integrale Vroeghulp Noordwest-Holland ondersteunt, begeleidt en adviseert ouders met jonge kinderen (0-7 jaar) met een (vermoedelijke) ontwikkelingsachterstand of gedragsproblemen. 

Stichting MEE & De Wering is er voor vragen en problemen in dagelijkse omstandigheden. Ook het Mantelzorgcentrum biedt hulp als je thuis zorg verleent. Je kunt daar terecht voor praktische hulp of een luisterend oor. Voor meer info zie buttons onderaan deze pagina.

Bij zorgen over gedrag, emoties leren of ontwikkeling van kinderen, komt men vaak bij de GGZ of jeugdhulpverlening uit. Het is belangrijk dat ouders melden wanneer hun kind vroeger hard op het hoofd gevallen is, zuurstoftekort gehad heeft bij de geboorte of niet-aangeboren hersenletsel heeft. Kinderen kunnen anders de verkeerde diagnose krijgen, bijvoorbeeld autisme of ADD. Gevolgen van hersenletsel kunnen pas na verloop van tijd optreden, zeker bij kinderen en jongeren. Het komt het meest tot uiting in een periode waarin er voor een kind veel verandert.

Een NVA locatie is een informatie- en documentatiecentrum rond autisme. Deze locaties worden bemenst door ervaringsdeskundige vrijwilligers. die in hun persoonlijke leven en/of hun werk dagelijks met autisme te maken hebben. Zij zetten zich in voor mensen met autisme en hun naasten, en voor iedereen die meer wil weten over autisme, zoals hulpverleners, studenten en mantelzorgers. In Alkmaar is de NVA locatie in gebouw Kop-zorg, Lombardsteeg 19. Elke eerste maandag van de maandag is er een inloopspreekuur van 13.00-15.00 uur, behalve in de schoolvakanties.

Heb je om sociaal-medische redenen tijdelijk kinderopvang nodig? Krijg je geen kinderopvangtoeslag omdat je niet aan de voorwaarden voldoet? Dan kun je misschien een vergoeding van de gemeente krijgen voor (een deel van) de kosten van kinderopvang. Als je het prettig vindt wanneer er iemand met je meedenkt of aanwezig is bij een gesprek met bijvoorbeeld de gemeente dan kun je de hulp inschakelen van een cliĆ«ntondersteuner.  

Is je kind binnenkort leerplichtig of gaat het al naar school? Doel van de wet Passend Onderwijs is dat elk kind een plek op een school vindt die past bij de kwaliteiten en mogelijkheden van het kind. Het Oudersteunpunt Passend Onderwijs geeft ouders antwoord op vragen over dit onderwerp.  

Maakt je kind gebruik van speciaal vervoer om naar school of dagopvang te gaan? Voor sommigen blijft dit de enige manier om te reizen, maar een deel van hen kan, als zij wat ouder zijn, zelfstandig leren reizen met MEE op weg

Sporten en bewegen is niet alleen gezond en goed voor de conditie. Tijdens het sporten kan je kind ook sociale contacten opdoen. Via Uniek Sporten kun je een sport vinden die bij je kind past. Kijk ook eens bij SportFUN, SportMIXX en VakantieFUN.

MEE & de Wering

Logo MEE en de WeringBekijk deze informatie

Mantelzorgcentrum

Logo Matelzorg CentrumBekijk deze informatie

Aanbod

bekijk al het aanbod