Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Belonen

Belonen

Als je goed gedrag van je kind beloont, maakt dat de kans groter dat je kind vaker dat gedrag vertoont en je kind krijgt er een positief zelfbeeld van.

Positief!

Belonen van goed gedrag helpt ook beter dan straffen van ongewenst gedrag. Reageer daarom positief op de dingen die je kind doet. Dat is heel belangrijk. Kijk maar eens hoe je kind reageert op een complimentje. 'Je hebt zelf je schoenen al aangetrokken. Goed, zeg!' Het zal je kind stimuleren om dat de volgende keer weer te doen.

Complimentjes en aandacht

De beste beloning voor elk kind is de waardering en aandacht van zijn ouders. Je kind vindt het prettig om van jou te horen dat iets goed gedaan is. Doe je dit vaak genoeg, dan blijft je kind zich positief gedragen.

  • Reageer meteen op positief gedrag, niet pas na een tijdje. En beloon ook een poging die niet helemaal gelukt is: 'Jij hebt goed geprobeerd om zelf je bed op te maken.'
  • Je kunt je kind aandacht geven, bijvoorbeeld door belangstelling te tonen voor je kind: 'Je bent fijn aan het tekenen. Wat maak je?' Of je geeft aandacht door iets met hem te gaan doen: 'Je hebt je speelgoed netjes opgeruimd. Zullen we een spelletje doen?'
  • Je kunt je kind belonen door hem aan te moedigen: 'Jij maakt een moeilijke puzzel. Ik weet zeker dat je het kan.'
  • Je kunt je kind een compliment geven: 'Jij hebt leuk met je poppen gespeeld en daarom kon ik de was opruimen. Dat vind ik heel fijn.' Of je zegt dat je kind iets goed kan of doet.
  • Geef je kind ook complimentjes voor de inspanning en de moeite: "Wat knap van je, je hebt erg je best gedaan."

Cadeautjes als beloning

Kinderen worden soms beloond met cadeautjes. Dat kan, maar het is belangrijk dat je je kind niet te vaak cadeautjes geeft. En ook niet van te voren vertelt dat hij een cadeautje krijgt. Een kind doet dan namelijk minder zijn best, want hij krijgt toch wel een cadeautje. Je kunt het beste je kind leren om zichzelf te motiveren iets goed te doen. Ook zonder een cadeautje als beloning. Als je kind vanuit zichzelf gemotiveerd is, doet het beter zijn best en haalt het meer voldoening uit wat het doet. En natuurlijk kun je daarvoor een complimentje geven!

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?