Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / HPV-vaccinatie

HPV-vaccinatie

De HPV-vaccinatie beschermt tegen bepaalde vormen van kanker, zoals baarmoederhalskanker. Tot 2022 kregen meisjes een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 13 werden. Nu krijgen alle kinderen - ook jongens dus - in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Deze vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is dus gratis.

Hoeveel prikken?

De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken met een half jaar ertussen.

Vóór september 2022 kregen jongeren, die de prikken na hun 15e verjaardag haalden, nog drie prikken. Uit onderzoek blijkt dat twee prikken ook bij oudere kinderen voldoende zijn. Dat is dus veranderd. Alleen als je kortgeleden twee prikken kort op elkaar hebt gehad, dus met minder dan zes maanden ertussen, heb je nog een derde prik nodig. In een filmpje op Rijksvaccinatieprogramma.nl wordt dit nog eens duidelijk uitgelegd.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting voor het 'humaan papillomavirus'. Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact. Dit hoeft niet per se vrijen te zijn. Je kunt het virus ook krijgen via de huid van je handen en vingers. Meisjes lopen het risico baarmoederhalskanker te krijgen, jongens peniskanker. Ook andere vormen van kanker komen voor, zoals in de vagina, anus, mond of keelholte.

HPV komt veel voor

De meeste mensen met seksuele contacten hebben wel eens een HPV-besmetting gehad. Meestal verdwijnt het virus vanzelf weer uit je lichaam. Maar soms ook niet. Het virus kan de cellen in de baarmoederhals beschadigen en zo kan er na verloop van tijd kanker ontstaan. Er zijn geen medicijnen tegen HPV.

Ieder jaar krijgen bijna 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door HPV. Het vaccin beschermt hiertegen.

Bijwerkingen

Net als bij elke inenting, kun je ook bij deze prik last van bijwerkingen hebben. Je kunt pijn krijgen rond de plek waar je geprikt bent. Sommige mensen krijgen spierpijn in hun bovenarm. Je kunt ook last krijgen van buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. Meestal gaan de klachten snel weer over.

Ben je bang voor een prik?

Sommige mensen vinden het eng om een prik te krijgen. Vind jij het eng? Vertel het dan aan de mensen die je de prik geven. Dan kunnen zij er rekening mee houden en je geruststellen.

Tips

Wil je meer weten over de HPV-vaccinatie of heb je vragen? Probeer je goed te informeren.

  • Ga zelf op onderzoek uit. Betrouwbare informatie over baarmoederhalskanker en de HPV-vaccinatie kun je vinden op de website Rijksvaccinatieprogramma.nl van het RIVM.
  • Praat erover met je ouders. Vraag aan je ouders wat zij vinden van de prik en vooral waarom ze dat vinden. Het gaat om jouw toekomst en over jouw lichaam, dus het is belangrijk om er ook zelf goed over na te denken.
  • Praat erover met de jeugdarts op school of met je eigen huisarts. Vraag of het klopt wat je denkt en wat je gehoord hebt.
  • Praat erover met jongeren die de prik al gehad hebben. Deed het echt pijn? En hadden zij er veel last van?
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?