Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / In het babybadje

In het babybadje

Als je je baby in bad doet, heb je even heerlijk te tijd om hem alle aandacht te geven en even gezellig tegen hem te praten of ondertussen een liedje te zingen. Zo bouw je een goede band op met je kind.

Moeten baby’s elke dag in bad?

Het is niet nodig om je baby elke dag in bad te doen of om elke dag de haartjes te wassen. Je kunt je baby ook wassen met een washandje. Gebruik niet te veel zeep en shampoo. Er is speciale shampoo die niet in de oogjes prikt.

Huidverzorging

Voor het afdrogen gebruik je een zachte hydrofielluier van katoen. Het is belangrijk dat je alle huidplooien goed droogmaakt, bijvoorbeeld in de hals, de ellebogen, tussen de benen en in de knieholtes. Deze plekjes raken bij baby’s snel geïrriteerd. Je kunt de huid verzorgen met vaseline of een vette crème. Gebruik het liefst neutrale producten zonder parfum.

Bademmer

Je kunt je baby ook baden in een bademmer, ofwel een ‘tummy tub’. Hoe dat werkt leer je van je kraamverzorgende.

Tips voor baden in een tummy tub of babybadje

  • Het is prettig als het in de kamer waar je je baby in bad doet lekker warm is. Sluit alle ramen en deuren om tocht te voorkomen en zorg ervoor dat het zo’n 20 tot 24 graden is in de kamer.
  • Het is handig om van tevoren alles binnen handbereik te leggen wat je nodig hebt, ook luiers en kleding.
  • Veiligheid is belangrijk. Zorg voor de juiste temperatuur en houd je kind op de juiste manier vast. Laat je baby nooit alleen op het aankleedkussen of in bad!
  • Controleer de temperatuur van het badwater voordat je je baby erin doet. Het water mag niet kouder zijn dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. De temperatuur van het water controleer je met een badthermometer of je elleboog. Pas wel op, want wat lekker warm is voor jou, kan te heet zijn voor je baby.
  • Je kraamverzorgende kan je voordoen hoe je je baby in bad doet. Dan hoef je niet alles zelf te ontdekken.
  • Na het afdrogen kun je je baby masseren, bijvoorbeeld met de Shantala-techniek. Dit helpt om de band met je baby te versterken.
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?