Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Luiers

Luiers

Baby's hebben een intensieve verzorging nodig. Je stopt je kind lekker in bad, wast de haren en verzorgt de huid met speciale babyolie of andere crèmes. Ook bij het verschonen van de luier is het belangrijk om de kwetsbare huid van de billen goed te verzorgen.

Luiers verschonen

Hoe moet je een luier verschonen? Zeker bij je eerste kind kan dat nog lastig zijn. Als je baby geplast heeft, is het meestal niet zo moeilijk. Bij poepluiers is dat een ander verhaal. Hoe vaak een baby poept, is bij elke baby anders. De ene baby poept elke dag, de andere kan wel een paar dagen overslaan.

Tips bij het verschonen van de luier

  • Gebruik lauwwarm water en doekjes met een speciale babylotion, gebruik geen zeep!
  • Maak de huid, de billen en de liezen goed droog. Gebruik hiervoor een hydrofiele handdoek.
  • Voorkom irritatie door na het afdrogen de billetjes en de huidplooien in te smeren met een babycrème.
  • Jongetjes gaan vaak plassen wanneer de luier los is. Houd daarom zijn piemeltje naar beneden.
  • Houd bij het omdoen van de luier een vingerbreedte ruimte tussen de luier en het buikje van je baby.
  • De gerimpelde randjes van de luier, bij de benen, moeten naar buiten wijzen om doorlekken te voorkomen.

Poepluiers

  • Bij een meisje kunnen de schaamlippen helemaal vol zitten met poep. Je kunt ze dan het best schoonmaken met veel lauw water. Doe dat heel voorzichtig, maar wel grondig.
  • Bij een jongen gaat het verschonen van een poepluier wat makkelijker. Wees wel voorzichtig met de voorhuid van zijn piemel; die kun je niet naar achteren trekken.

Luieruitslag

Na het verschonen is het belangrijk om de tere huid van de billen goed te verzorgen. Om luieruitslag te voorkomen en te genezen, kun je het best de huid tweemaal per dag insmeren met zinkzalf. Strooi na het verschonen een beetje babypoeder over de billen.

Wasbare luiers of wegwerpluiers?

Per dag verschoon je je baby al gauw acht tot tien keer. Later wordt dit iets minder. Het aantal luiers dat je gebruikt is iets om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld bij het kiezen van het type luier. Wil je een wasbare luier of kies je voor een wegwerpluier?

Wegwerpluiers zijn vooral erg gemakkelijk. Na gebruik kun je ze meteen weggooien. Het voordeel van wasbare luiers is dat ze goedkoop en milieuvriendelijk zijn. Tegenwoordig hoef je niet meer bang te zijn voor lastige hydrofiele doeken. Je kunt kant en klare wasbare luiers kopen die makkelijk te gebruiken zijn. Bovendien worden kinderen die wasbare luiers dragen eerder zindelijk. Het nadeel van wasbare luiers is dat je ze moet uitwassen. Dat kost ook water en energie. Toch zijn wasbare luiers nog steeds goedkoper en beter voor het milieu dan wegwerpluiers.

Op Waarzitwatin.nl vind je meer informatie over waar je op kunt letten als je luiers gaat kopen.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?