Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Kindermishandeling

Kindermishandeling

Voor kinderen is thuis, dus bij hun eigen ouders, broertjes en zusjes, bijna de hele wereld. Daarom is het belangrijk dat die wereld liefdevol, voorspelbaar en veilig is. Als kinderen thuis niet veilig zijn, is dat heel schadelijk voor ze. Bij kindermishandeling denken mensen vaak aan slaan en schoppen. Maar er zijn verschillende vormen van kindermishandeling. In gezinnen waar kindermishandeling voorkomt, kan het gaan om meerdere vormen tegelijk.

Kleine kinderen kwetsbaarder voor kindermishandeling

Baby's en peuters lopen meer risico dan oudere kinderen, omdat zij minder vaak buiten het gezin komen. Ze gaan bijvoorbeeld nog niet naar school. Bovendien zijn ze te jong om over hun situatie te praten. Ze kunnen nog geen hulp vragen aan anderen buiten het gezin. Ook kinderen met lichamelijke problemen, probleemgedrag of minder goede sociale vaardigheden zijn extra kwetsbaar.

Soorten verwaarlozing

Psychische of emotionele verwaarlozing

Psychische of emotionele verwaarlozing betekent dat een kind niet de aandacht, liefde, veiligheid en respect krijgt die het nodig heeft. Verwaarlozing is minder bekend als vorm van kindermishandeling dan mishandeling of misbruik, maar komt wel veel vaker voor.

Lichamelijke verwaarlozing

Bij lichamelijke verwaarlozing krijgt een kind niet de zorg die het nodig heeft. Het kind krijgt bijvoorbeeld geen goede voeding, heeft onvoldoende kleding, krijgt niet genoeg slaap of geen medische verzorging als het ziek is.

Vooral jonge kinderen lopen hier risico omdat zij voor hun dagelijkse verzorging heel erg van hun ouders afhankelijk zijn. Ze kunnen nog niet voor zichzelf zorgen.

Soorten mishandeling

Psychische of emotionele mishandeling

Psychische of emotionele mishandeling betekent dat er op een negatieve manier met een kind wordt omgegaan. Het wordt bijvoorbeeld vernederd, gekleineerd, gepest, bang gemaakt, bedreigd of buitengesloten. Ook getuige zijn van huiselijk geweld is een vorm van emotionele mishandeling.

Lichamelijke mishandeling

Lichamelijke of fysieke mishandeling is een kind pijn doen of zelfs verwonden. Bijvoorbeeld door te slaan, schoppen, bijten, knijpen, branden, snijden, verstikken of vergiftigen. Ook meisjesbesnijdenis is een vorm van mishandeling.

Ook een kind door elkaar schudden is een vorm van lichamelijke mishandeling. Een baby kan hierdoor een hersenbeschadiging krijgen. Dit heet het Shaken Baby Syndroom.

Seksueel misbruik

Bij seksueel misbruik gaat het om seksuele handelingen die niet passen bij de leeftijd of ontwikkeling van het kind. Het kind kan er niet aan ontkomen. Het kind wil het niet, maar kan niet wegkomen.

Bij jonge kinderen denk je hier misschien niet zo snel aan, maar ook zij kunnen slachtoffer worden van seksueel misbruik.

Oorzaken kindermishandeling

Meestal zijn er veel problemen thuis. Bijvoorbeeld omdat je als ouder overspannen raakt of omdat je relatieproblemen hebt. Misschien zijn er vervelende dingen gebeurd en zie je het zelf even niet meer zitten. Of ben je daar zoveel mee bezig, dat je niet goed voor je kind kunt zorgen. Wat doe je dan?

Zoek hulp voor jezelf

Als je jouw kind niet het veilige thuis kunt bieden dat je zou willen, zoek dan hulp. Kies voor je kind! Je hoeft er niet alleen voor te staan: praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je eigen ouders, broer of zus. Met een goede vriendin of met de buurman. Zij kunnen je helpen.

Zorg dat je kind veilig is

Hoe zorg je ervoor dat je kind veilig is? Je eigen huisarts, maar ook de mensen van Veilig Thuis (0800-2000) geven je advies en helpen je om de situatie te veranderen.

Gaat het niet om je eigen kind? Bel dan ook Veilig Thuis om advies. Je bespreekt dan samen met een deskundige de situatie. Dat kan ook anoniem als je dat wilt.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?