Kosten woonruimte
Als je kind op zichzelf gaat wonen, moet het de kosten voor de woonruimte zelf betalen. Daarbij moet je kind rekening houden met eenmalige kosten en kosten die het elke maand of elk jaar moet betalen.
Borg voor de woonruimte
Voor de meeste woonruimtes moet je borg betalen. Dat kan bijvoorbeeld één maand huur zijn. Als je de huur opzegt, krijg je dit geld terug als je de kamer of woning netjes achterlaat. Raad je kind aan om altijd naar een schriftelijk bewijs van de betaling te vragen.
Overnamekosten
Als er nog spullen of meubels in de kamer of het huis staan die je kind wil overnemen, vraagt de verhuurder of de vorige bewoner daar meestal een (klein) bedrag aan overnamekosten voor.
Administratiekosten
Als je kind een kamer of woning huurt van een woningbouwvereniging of een andere organisatie, betaalt het één keer een bedrag aan administratiekosten.
Inrichtingskosten
Om de kamer of woning in te richten, heeft je kind spullen nodig. Soms moet de kamer ook nog wat opgeknapt worden. Daarom moet je ook rekening houden met inrichtingskosten. Om kosten te besparen, kun je eens vragen aan vrienden of familie of zij nog spullen of meubels voor je kind hebben. Je kind kan ook op internet kijken of langsgaan bij een kringloopwinkel.
Vaste kosten voor woonruimte
Je kind moet elke maand vaste lasten betalen voor:
- de huur van de kamer of woning;
- gas, water en elektriciteit;
- heffingen van gemeente en waterschap;
- internet en telefoon;
- verzekeringen (WA-verzekering, ziektekostenverzekering, reisverzekering). Bij sommige verzekeringen betaal je één keer per jaar. Soms kun je ook per maand betalen.
Op Scholieren.Nibud.nl vind je een overzicht met uitgaven waar je kind mee te maken krijgt als het zelfstandig gaat wonen.