Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Oorpijn en oorontsteking

Oorpijn en oorontsteking

Als je baby huilerig en hangerig is en naar de oortjes grijpt, heeft hij waarschijnlijk oorpijn. Vaak heeft je baby dan ook een neusverkoudheid (gehad). Gelukkig gaat oorpijn meestal binnen een paar dagen vanzelf weer over.

Hoe ontstaat oorpijn bij baby's?

Oorpijn bij een baby ontstaat vaak bij een verkoudheid. Daarbij ontstaat een onderdruk in het middenoor. Het trommelvlies trekt dan naar binnen en dat kan pijn doen. Als er een middenoorontsteking ontstaat, wordt het trommelvlies rood. Als daarbij veel pus komt, geeft dat druk en gaat het trommelvlies bol staan. Je baby kan dan een zeurende, scherpe, stekende of kloppende pijn voelen in of rond het oor.

Baby's en peuters kunnen oorontsteking hebben zonder dat ze oorpijn lijken te hebben. Soms geven ze buikpijn aan en blijkt de oorzaak oorontsteking te zijn!

Waaraan kun je nog meer merken dat je baby een oorontsteking heeft?

Het kan zijn dat er wat vocht of bloed uit het oortje komt. Ook kan je kind koorts hebben. Misschien hoort je baby slechter dan normaal. Dat gaat na een paar weken vanzelf over.

Wat kun je doen als je baby oorpijn heeft?

  • Als een kind oorpijn heeft is het belangrijk dat hij of zij genoeg blijft drinken. Het is niet erg als een kind niet wil eten.
  • Als je baby drie maanden of ouder is, mag je tegen de pijn eventueel paracetamol geven. De drogist of apotheek kan je adviseren over de juiste dosering en de juiste vorm (drankje, tablet of zetpil).
  • Het kan helpen tegen de pijn om het hoofdeinde van het bedje wat hoger te zetten.

Slijmoor en trommelvliesbuisjes

Meer dan 80% van de baby's en peuters heeft wel eens een oorontsteking met vochtophoping. Dit wordt een slijmoor (glue ear) genoemd. Dit is geen acute middenoorontsteking. Hierbij krijgt je kind geen koorts, maar het hoort wel tijdelijk minder.

Het kan zijn dat de buis van Eustachius langere tijd niet goed functioneert, meestal door verkoudheid. Het slijmvlies van de buis is opgezwollen, zodat er geen lucht meer doorheen kan. In zo'n geval kunnen er trommelvliesbuisjes geplaatst worden.

Loopoor

Het kan gebeuren dat je kind ook een loopoor krijgt. Dan is door de druk op het trommelvlies een scheurtje ontstaan. Er komt dan pus uit het oor. De pijn en de koorts worden dan minder. De pus ziet eruit als snot en is lichtgeel of groen, vrij dun en het stinkt vaak. Het is anders dan oorsmeer. Oorsmeer is donkergeel en dikker en het stinkt niet. Een loopoor kan een week duren.

Heeft je baby een loopoor? Zorg dan dat het oor goed schoon blijft.

  • Dep regelmatig de pus uit de oorschelp. Doe dit met een wattenbolletje, nooit met wattenstokjes!
  • Was daarna goed je handen.
  • Maak alles schoon waar de pus mee in contact is geweest.

Wanneer moet je met oorpijn naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als

  • je baby jonger is dan 6 maanden;
  • je baby erg ziek is en langer dan drie dagen pijn en koorts heeft;
  • er langer dan een week vocht uit het oor komt;
  • je baby voortdurend blijft huilen en ontroostbaar is;
  • je baby extra kwetsbaar is door een probleem met zijn immuunsysteem of door al eerdere problemen met keel, neus of oren.

    Als je baby zich niet heel naar voelt, hoef je hem niet per se thuis te houden.

    Kijk ook eens bij:

    Keurmerk Opvoedinformatie Nederland