Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Slaaptips

Slaaptips

Kinderen hebben voldoende slaap nodig om goed te kunnen groeien en overdag voldoende energie te hebben. Om slaapproblemen te voorkomen, is het handig om je kind vanaf het begin te laten wennen aan vaste slaaprituelen.

Je kind wil niet naar bed

Als je peuter niet wil slapen, ga dan na wat er aan de hand kan zijn.

  • Misschien is je kind bang om te gaan slapen? Laat dan de slaapkamerdeur op een kier of laat een lampje aan. Veel kinderen vinden het dan minder eng om alleen te zijn. Ook een vertrouwde knuffel in bed of een lapje met je lichaamsgeur kunnen helpen.
  • Is je kind nog erg actief? Onderneem geen drukke activiteiten rond bedtijd. Laat je kind niet naar een beeldscherm kijken voor het slapengaan.

Word niet boos als je kind niet naar bed wil, maar herhaal de regels nog een keer. Blijf zelf geduldig en kalm. Een vast ritme en slaapritueel geven duidelijkheid.

Slaapt je kind genoeg?

Niet alle kinderen hebben evenveel slaap nodig. De slaapbehoefte verschilt enorm per kind. Meestal kun je zelf wel zien of je kind genoeg slaap krijgt. Als je kind er overdag vermoeid uitziet of juist sterk reageert op prikkels en druk is, kan het zijn dat het niet genoeg slaapt.

Middagslaapje

Sommige kinderen hebben al met anderhalf jaar overdag geen slaap meer nodig, De helft van de driejarigen slaapt nog overdag. Ook een derde van de vierjarigen die al naar school gaan, heeft af en toe nog behoefte aan een middagdutje.

Je merkt het vanzelf als je kind het niet meer nodig heeft. Het valt overdag haast niet meer in slaap of wil 's middags niet meer naar bed. Ga dan gerust terug naar een paar keer per week 's middags slapen. Eventueel breng je je kind 's avonds iets eerder naar bed.

Je kind slaapt niet in

Probeer erachter te komen waardoor je kind niet kan inslapen. Zoek (samen) naar een goede oplossing.

Kan je kind echt niet inslapen? Kijk dan welke aanpak het beste bij jou en je kind past.

Je kind slaapt niet door

Elk kind wordt 's nachts wel eens wakker. Bijvoorbeeld als het dorst heeft of akelig gedroomd heeft. Geef je kind dan wat te drinken of troost het. Meestal slaapt je kind gewoon weer verder.

Geef je kind de volgende morgen een compliment omdat het weer naar bed is gegaan.

Algemene slaaptips voor peuters

  • Stel een vaste bedtijd in met een vast slaapritueel, dat ongeveer 20 tot 30 minuten duurt.
  • Ga een halfuur voor bedtijd over op rustige spelletjes of activiteiten.
  • Breng je kind naar bed in een gezellige, ontspannen sfeer.
  • Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer. De ideale kamertemperatuur ligt tussen 16° en 18° C. Zorg voor een lekker bed.
Fiona over slaapproblemen bij peuters
In dit filmpje geeft Fiona tips over slaapproblemen bij peuters.
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?