Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Slaapwandelen

Slaapwandelen

Slaapwandelen is een normaal verschijnsel bij kinderen. Het gebeurt meestal een of twee uur nadat een kind in slaap is gevallen.

Kenmerken van slaapwandelen

Je kind gaat rechtop zitten in bed en heeft zijn ogen open, maar is niet wakker. Het ene kind blijft in bed, het andere gaat ook rondlopen. Peuters lopen meestal rustig rond, oudere kinderen kunnen onrustiger zijn. Het slaapwandelen kan een paar minuten tot een half uur duren. Meestal gaat slaapwandelen in de puberteit vanzelf over.

Wat doe je als je kind slaapwandelt?

  • Maak je kind niet wakker en begeleid je kind rustig terug naar zijn bed.
  • Zorg dat je kind zich niet bezeert en dat het geen gevaarlijke dingen kan doen. Doe dus bijvoorbeeld het traphekje dicht, de voordeur op slot en het slaapkamerraam dicht.
  • Als kinderen moe of gespannen zijn kunnen ze meer gaan slaapwandelen. Bespreek deze spanningen overdag. Dit kan voor ontspanning zorgen voor het slapen gaan.
  • Een vast slaapritueel en vast dag- en nachtritme zorgen ook voor ontspanning.
  • Zorg er voor dat je kind een uur voordat het gaat slapen geen drukke activiteiten meer heeft. Laat je kind voor het slapengaan dus niet naar een beeldscherm kijken.

Meestal hebben kinderen zelf geen last van het slaapwandelen en herinneren ze het zich ook niet de volgende dag.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?