Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Spel en sport

Spel en sport

Je peuter is de hele dag bezig met blokken stapelen, schooltje spelen, knutselen, de pop aankleden of met de brandweerauto racen. Kinderen zijn dol op spelen. Alles is spel.

Spelen is leuk en stimuleert alle ontwikkelingsgebieden: taal, denken, sociale vaardigheden en de motoriek.

Spelen is plezier

Tussen nul en zes jaar is spel de belangrijkste bezigheid voor een kind. Kinderen spelen voor hun plezier en niet omdat ze graag iets willen leren. Voor een jong kind is het resultaat niet belangrijk. Als kinderen spelen, zijn ze actief bezig, maar tegelijkertijd leren ze wel een heleboel.

Spelen is leren

Kinderen leren spelenderwijs de wereld om hen heen begrijpen. Ze doen tijdens het spelen nieuwe ervaringen op. Daarbij zijn de zintuigen heel belangrijk. Vanaf de geboorte ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft je kind dingen. Zo merkt je kind bijvoorbeeld dat een bal gaat rollen als je ertegen duwt en een blokje niet. Kinderen proberen ook van alles uit om te zien wat er dan gebeurt. Als je op dat knopje drukt, dan gaat het licht aan. Na een paar keer proberen weet je kind hoe dat werkt. Tijdens spelen wordt er vaak veel gepraat, en spel is de meest geschikte situatie om met andere kinderen om te leren gaan.

Spelmateriaal

Kinderen kunnen met van alles spelen: een stoel is een auto, een deksel het stuur. Voor jonge kinderen is spelen ook helpen bij karweitjes, bijvoorbeeld plantjes water geven. Ook met allerlei (kosteloze) materialen in en rond het huis kan je kind veel doen.

Tips bij het spelen

  • Het is verstandig om niet te veel speelgoed tegelijk te hebben staan. Als je een deel van het speelgoed opruimt, kun je regelmatig iets anders tevoorschijn halen. Dat is dan telkens weer een leuke verrassing voor je kind.
  • Laat je peuter zo veel mogelijk zelf uitproberen. Dan is je kind langer bezig en leert het meest.
  • Het proces van spelen is belangrijker dan het eindresultaat. Jonge peuters bedenken vooraf nog niet wat ze willen maken. Voor je kind gaat het om het bezig zijn. Het is niet erg als een knutselwerkje niet zo mooi is.
  • De meeste gemeenten hebben een speelotheek, waar je allerlei spellen kunt lenen. Daar kun je eerst eens uitproberen wat je kind echt leuk vindt.
  • Let bij het kopen van speelgoed op of het veilig is.

Kijk voor meer beweegtips op Allesoversport.nl.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?