Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Sporten en buiten spelen

Sporten en buiten spelen

Sporten en buiten spelen is heel gezond voor je kind. Het is goed voor de ontwikkeling van de motoriek, de spieren en het uithoudingsvermogen. Ook is het goed voor het zelfvertrouwen en het leggen van sociale contacten.

Sport uitkiezen

Soms wil jij als ouder de sport voor je kind kiezen. Bijvoorbeeld bij zwemlessen: je kiest het niet alleen voor de beweging, maar ook voor de veiligheid. Je kunt ook een beetje sturen als je denkt dat een bepaalde sport goed is voor de ontwikkeling van je kind. Je stimuleert bijvoorbeeld een teamsport zodat je kind sociale vaardigheden kan oefenen. Dat werkt vaak heel goed, je kind gaat leuk vinden wat het eerst juist moeilijk vond. Maar kijk wel goed of dat ook echt gebeurt. Het plezier in sport is het belangrijkste, dus vraag niet te veel.

Je kind kan ook zelf een sport kiezen. Wil je zoon liever binnen of buiten sporten? Wil je dochter een teamsport of een individuele sport beoefenen? Een sport bij een sportclub is natuurlijk niet verplicht, maar regelmatig intensief bewegen is heel belangrijk. Sommige sporten kun je in je eigen tijd doen, zoals dansen, skaten, skateboarden of hardlopen.

Vrij buiten spelen

Naast het sporten bij een club, is het ook heel belangrijk dat je kind vrij buiten speelt en leert omgaan met risico's. Bij vrij spel gaat het er om dat je kind zelf iets bedenkt bij materiaal dat het tegenkomt. Dit is heel belangrijk bij het ontwikkelen van fantasie en creativiteit, maar ook bij het leren hoe je problemen oplost. En dat hebben kinderen later in hun leven allemaal nodig.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?