Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Voor jezelf zorgen

Voor jezelf zorgen

Om de combinatie van werk, gezin en zorg goed vol te kunnen houden, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Leg de lat niet te hoog

Nu er thuis veel van je gevraagd wordt, zal het niet altijd lukken om op je gewone niveau te werken. Je bent misschien eerder afgeleid, krijgt dingen minder snel af, en hebt meer pauzes nodig. Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Op je werk maar ook thuis en in het huishouden. Zijn er klussen waar je nu niet aan toe komt, die best nog even kunnen wachten? Parkeer ze op een to-do lijst, voor een rustiger moment.

Duidelijkheid naar collega's

Het kan rust geven als je leidinggevende en collega's weten van jouw situatie. Vertel wat ze de komende tijd wel en niet van jou kunnen verwachten. Zo kunnen zij hier rekening mee houden en misschien zelfs werk van jou overnemen. Wanneer je een (digitale) werkagenda hebt, kun je er ook voor kiezen om de zorgafspraken rond je kind daarin te zetten. Dan weten mensen op het werk wanneer je wel en niet bereikbaar bent.

Thuiswerken

Niet alle banen lenen zich hiervoor, maar het kan rust geven om meer vanuit huis te werken. Je kunt overleggen met je leidinggevende en personeelszaken wat er allemaal mogelijk is.

Opvang voor je kind

Het werkt fijner als je weet dat er goed voor je kind wordt gezorgd. Bij de jeugdgezondheidszorg en online kun je informatie vinden over verschillende speciale opvangvoorzieningen in de buurt. De jeugdgezondheidszorg kan je ook meer vertellen over mogelijkheden voor een oppas aan huis. Dit zou bijvoorbeeld geregeld kunnen worden vanuit een persoonlijke budget (PGB) of zorg in natura (ZIN). Bij de aanvraag hiervan kun je professionele ondersteuning krijgen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat familieleden op kunnen passen. Dit voelt misschien wel fijner.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?