Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Voor mannen

Voor mannen

Als je binnenkort vader hoopt te worden, kun je voordat je vrouw of vriendin in verwachting raakt al veel doen om te zorgen dat je kind straks een gezonde start krijgt.

Gebruik je medicijnen? Lees de bijsluiter

Van sommige medicijnen word je als man minder vruchtbaar. Dat betekent dat het langer kan duren voordat je vrouw of vriendin in verwachting raakt. Er zijn ook medicijnen die slecht kunnen zijn voor de gezondheid van je toekomstige kind. Bespreek dit met je huisarts of de arts die de medicijnen heeft voorgeschreven.

Werk je met schadelijke stoffen of straling? Praat erover met de bedrijfsarts

Als je werkt met schadelijke stoffen of straling, kun je minder vruchtbaar zijn. Bovendien is er een grotere kans op een aangeboren afwijking bij je kind. Praat erover met de bedrijfsarts of je huisarts, en vraag wat je het best kunt doen.

Stop met roken in de buurt van je partner

Als je rookt, alcohol drinkt of drugs gebruikt, kun je minder vruchtbaar zijn. Om je vrouw of vriendin te ondersteunen in de zwangerschap, kun je zelf bijvoorbeeld ook stoppen met roken. Vind je het lastig om te stoppen, rook dan in ieder geval niet in haar buurt. Als zij de rook inademt, is dat slecht voor haar gezondheid en voor de gezondheid van jullie toekomstige kind.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)

Bedenk of je besmet kunt zijn met een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Door zo'n ziekte kun je minder vruchtbaar worden. Als je je vrouw besmet voor of tijdens de zwangerschap, levert dat een risico op, zowel voor je vrouw als voor je toekomstige kind. Je kunt je laten testen en behandelen bij de huisarts of een soa-polikliniek.

Heb je nog vragen over wat je als man kunt doen? Kijk dan op de vraag-en-antwoordpagina van de website Strakszwangerworden.nl.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?