Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Astma

Astma

Astma is een erfelijke, chronische ontsteking aan de luchtwegen waardoor je kind moeite heeft met ademen. Als je zoon of dochter piepend ademhaalt, het snel benauwd heeft, vaak kortademig is en 's nachts veel hoest, is het verstandig dat je kind naar de huisarts gaat.

Wat veroorzaakt astma?

Mensen met astma zijn allergisch voor een aantal stoffen, zoals huisstofmijt, pollen, schimmels, huidschilfers en huisdieren. Ze kunnen vaak ook niet tegen 'niet-allergische prikkels', zoals mist, sigarettenrook en parfum.

Als deze stoffen in de luchtwegen terechtkomen, ontstaat er een irritatie waardoor de luchtwegen te veel slijm produceren. De slijmvliezen zwellen op en de spiertjes om de luchtwegen trekken samen. De doorgang voor de lucht (de luchtpijp) wordt daardoor nauwer en de lucht in de longen wordt bijna niet ververst. Dat maakt het moeilijker om adem te halen.

Hoe kun je klachten voorkomen?

Als je kind astma heeft, kan de huisarts of medisch specialist jou en je kind vertellen wat voor jouw kind belangrijke adviezen zijn. Het is natuurlijk ook heel belangrijk dat je zoon of dochter niet begint met roken.

Welke medicijnen zijn er tegen astma?

Er zijn geen medicijnen die astma kunnen genezen. Er bestaan wel verschillende soorten medicijnen en inhalatoren om de klachten van astma te verminderen.

Er zijn medicijnen die de kramp van de spiertjes om de luchtwegen tegengaan. Je kind kan die medicijnen gebruiken bij benauwdheid. Er bestaan ook medicijnen die helpen om een allergische reactie te voorkomen. Je kind moet die medicijnen dagelijks gebruiken. In sommige medicijnen zitten beide soorten stoffen.

Je kind kan de medicijnen gebruiken met behulp van bijvoorbeeld een verstuiver, een poederinhalator en een vernevelapparaat. De arts kan vertellen welk medicijn en welke inhalator geschikt zijn voor je kind. Gezonde en gevarieerde voeding en veel bewegen zijn belangrijk. Dit verbetert de weerstand van je zoon of dochter. Het is ook belangrijk dat je kind een gezond gewicht blijft houden.

Vergeet de medicijnen niet

Het is belangrijk dat je kind de dagelijkse medicijnen niet vergeet. Als je kind ze niet gebruikt, is de kans groot dat de astma verergert. Het is moeilijker om de medicijnen niet te vergeten, als je kind geen klachten heeft. Je zoon of dochter kan de medicijnen bijvoorbeeld naast de tandenborstel of naast het bed leggen, om ervoor te zorgen dat hij of zij er toch aan denkt om de medicijnen te gebruiken.

Meer weten?

Meer informatie over astma vind je op de website van het Longfonds.nl.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?