Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Huidvlekken

Huidvlekken

Veel kinderen worden geboren met kleine of grotere vlekken op de huid. Dit zijn meestal onschuldige huidaandoeningen, die vanzelf weer verdwijnen.

Donkerrode vlekken (wijnvlek)

Donkerder vlekken ontstaan als de haarvaatjes niet alleen verwijd zijn, maar ook misvormd. Men noemt deze vlekken wijnvlekken. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen. Wijnvlekken zijn onschuldig, maar blijvend. Als de vlekken in het gezicht zitten of erg groot zijn, kan dat psychisch belastend zijn. Lasertherapie op latere leeftijd kan goed helpen. In heel zeldzame gevallen wijst een wijnvlek op een aangeboren aandoening (het Sturge-Webersyndroom).

Moedervlekken

Moedervlekken zijn licht- tot donkergekleurde vlekjes of verhevenheden van de huid. Een moedervlek is een concentratie van cellen die pigment kunnen vormen, de zogenaamde melanocyten. De concentratie van de melanocyten en de mate waarin deze cellen pigment produceren, bepalen de kleur van de moedervlek.

Waardoor moedervlekken ontstaan is niet precies bekend. Sommige moedervlekken bestaan al bij de geboorte. Dit zijn de zogenoemde congenitale moedervlekken. De meeste moedervlekken ontstaan tussen het derde en veertigste levensjaar. Erfelijke aanleg lijkt een belangrijke rol te spelen, evenals zonverbranding op de kinderleeftijd.

Moedervlek en melanoom

Moedervlekken hebben een (zeer) klein risico om te ontaarden in een melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker.

Let goed op moedervlekken die geleidelijk of plotseling veranderen. Die zijn verdacht en moeten gecontroleerd worden. Dit geldt ook voor moedervlekken die nieuw ontstaan en er heel anders uitzien dan de andere moedervlekken op de huid.

Veranderingen waar je op moet letten zijn:

  • groter worden;
  • geheel of gedeeltelijk van kleur veranderen;
  • steken, jeuken en pijn;
  • bloeden.

Bij deze veranderingen is het noodzakelijk om met de huisarts of dermatoloog te overleggen! Een snelle beoordeling is van groot belang.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over huidvlekken en ook informatie over andere huidaandoeningen zoals wratten en eczeem.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?